
Genom att ta vara på hela kompetensen stärker vi Sveriges konkurrenskraft
I en tid där mångfaldsarbete och inkludering börjar ifrågasättas är det viktigt att det svenska näringslivet och den offentliga sektorn i stället accelererar arbetet. I själva verket uppstår ett momentum som gör att vi bättre kan utnyttja vår förmåga att ta vara på den outnyttjade kompetensen på arbetsmarknaden. Studie efter studie visar på kraften i mångfald, exempelvis har McKinsey visat att företag med hög mångfald i ledningen i större utsträckning kommer att vara lönsamma än de som inte har det. Att ta vara på all kompetens handlar om konkurrenskraft.
I många delar av landet är behovet av kompetens stort. Bara i Dalarna har vi ett behov av att rekrytera cirka 30 000 personer, varav 3 000 till utvecklingen som sker inom den fossilfria industrin. Och behovet kommer att växa, inte minst om vi ser till de demografiska prognoserna med lägre barnafödande, färre yngre och fler äldre. SCB har på uppdrag av SKR presenterat aktuella framskrivningar av befolkningsutvecklingen och resultatet är dramatiskt. Fram till 2033 väntas gruppen 0-19 år minska med 8,3 procent medan gruppen 80 år och äldre öka med 38 procent. Grupperna mellan 20 och 79 år väntas öka med några procent. Slutsatsen är tydlig: vi blir färre yngre och fler äldre.
Om vi ska lyckas möta kompetensbehovet måste vi bli bättre på att ta vara på kompetensen hos alla. Forskning och erfarenheter visar att det finns flera grupper som diskrimineras på arbetsmarknaden. Detta är naturligtvis ett underbetyg för hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Med en befolkning som växer bland de äldre måste vi bli bättre på att tillvarata denna grupps arbetskapacitet. Annars hotas den svenska välståndsutvecklingen. För att börja någonstans är vi därför ett antal aktörer i Dalarna som har samlat oss kring ett gemensamt initiativ – Dalainitiativet – för att som ett första steg aktivt motverka åldersdiskrimineringen.
Att diskrimineringen av äldre på arbetsmarknaden är omfattande och ett stort problem visar flera rapporter som Pluskommissionen, som arbetar för att öka möjligheterna för äldre på arbetsmarknaden, publicerat. En studie visar att Sverige är sämst i Norden på att ta vara på äldre på arbetsmarknaden. En annan att kostnaden för diskrimineringen av äldre motsvarar 70 miljarder kronor i BNP-bortfall. En Demoskopundersökning som genomförts visar att det går en tydlig gräns vid 50 år när man inte anses attraktiv på arbetsmarknaden. Diskrimineringen av våra seniorer har blivit värre, inte bättre, över tid. Samtidigt uppger en majoritet att de vill vara yrkesverksamma även efter pensionsålder. Här finns potential!
Dalainitiativet är ett konkret åtagande för att bryta åldersdiskrimineringen i arbetslivet som företag och aktörer i Dalarna startat. Under året kommer vi – som ett första steg – att synliggöra äldre medarbetare och arbeta för att förändra synen på ålder och arbetskapacitet. Vi arbetar löpande för att rekrytera erfarenhet och behålla kompetens även upp i åldrarna. Med Dalainitiativet vill vi öka takten och uppmuntra fler att göra samma sak. Dalarna, som Sveriges nästa tillväxtregion, har stora behov att finna utbildad och erfaren kompetens. Vårt budskap är tydligt: Erfarenhet är en resurs, inte en belastning.
Detta är inte bara en regional fråga – det är en nationell angelägenhet. Vi hoppas därför att fler företag, arbetsmarknadens parter och den offentliga sektorn följer vårt exempel. Sverige behöver en arbetsmarknad där kompetens, inte födelseår, avgör möjligheterna. När satsningar på mångfald ifrågasätts globalt har vi chansen att visa på motsatsen: att inkludering är vägen framåt. Vi kan inte fastna i en för snäv syn på kompetens. Det är dags att ta vara på hela befolkningen – för vårt lands framtid och välstånd.
Anna Lidehäll, HR- och kommunikationschef, Boliden Garbenberg
Martin Sangve, HR-direktör, Hitachi Energy
Malin Ljungholm, HR-chef, SSAB Borlänge
Linda Stinessen, brukschef, Stora Enso Fors
Angelica Ekholm, vd, Dalarna Science Park