18/05/2023

Dalarna har gett mig bra möjligheter att bygga en internationell karriär

När Cathrine Hekkala skulle välja Traineeprogram efter sina studier i Teknisk Fysik föll valet på Hitachi Energy i Ludvika. Ett val som har gett hennes karriär en rejäl skjuts i flera avseenden, inte minst vad gäller hennes ambition att arbeta internationellt.

”Det funkar väldigt bra att göra internationell karriär med Dalarna som bas”, säger hon. ”Hitachi Energy har en internationell miljö där jag får möjlighet att möta kollegor från hela världen och bygga globala nätverk både på plats i Ludvika och på företagets anläggningar utomlands. Traineeprogrammet gav mig en perfekt start och en bra grund för att komma in i företaget.”

Foto: Hitachi/Jonas Bilberg

Bra start på karriären

Cathrine flyttade från Karlstad till Ludvika och Dalarna i september 2020 för att påbörja Traineeprogrammet på Hitachi Energy. Efter genomfört program fick hon i april 2021 en fast placering som projektledare inom produktionsteknik på Hitachi Energys avdelning Power Transformers. Avdelningen tillverkar transformatorer och Cathrines roll innebär bland annat att hon leder strategiska, långsiktiga projekt.

”Traineeprogrammet var väldigt bra för mig”, berättar Cathrine. ”Människorna som arbetar inom programmet och på företaget är oerhört kompetenta och hjälpsamma, vilket skapar en familjär stämning som är mycket positiv för min utveckling. Vi som arbetar här jobbar ofta tillsammans och det finns goda möjligheter att byta mellan olika avdelningar och på vis utveckla sig inom flera olika områden. Och självklart är det väldigt intressant att jobba i en framtidsbransch med fokus på elkraft och grön energi. Trots lågkonjunktur är det full satsning hos oss.”

Dalarna, Cordoba och övriga världen

När detta skrivs är Cathrine på tjänsteuppdrag vid Hitachi Energys fabrik i Cordoba i södra Spanien. Uppdraget är en del av Traineeprogrammet, där det ingår att arbeta tre till sex månader vid någon av företagets fabriker i övriga världen.

”Det är ett jätteintressant uppdrag med en liknande tjänst som i Ludvika fast inom området Continuous Improvement, där vi arbetar med öka effektiviteten i produktionen men även i övriga delar av företaget. Jag uppskattar verkligen en sådan möjlighet, att få uppleva en annan kultur, ett annat språk och att få ta del av ett annat perspektiv. Det är utmanande och utvecklade på flera plan”, säger Cathrine.

Smidig flytt

Vid flytt till en ny stad eller ort brukar ofta boendet vara en svår nöt att knäcka. Men enligt Cathrine var det inga problem att få tag i en bra bostad i Ludvika. ”Jag bor centralt i Ludvika med cirka fem minuters promenad till jobbet och med tillgång till gym, natur och utomhusträning runt knuten. För mig som älskar att träna är det en stor fördel. Men det bästa med att flytta hit är dock att det har varit väldigt bra för min karriär. Genom mitt jobb utvecklas jag både professionellt och som människa. Min ambition är att jobba ännu mer internationellt, och jag tror att det kan finnas goda förutsättningar för det inom Hitachi Energy”, avslutar hon.

Om Cathrine

Namn: Cathrine Hekkala

Ålder: 28 år

Yrke: Projektledare inom produktionsteknik på Hitachi Energy i Ludvika

Studier: Teknisk Fysik vid Karlstad Universitet

Flyttade till Dalarna: September 2020